6 tips voor geslaagde familiefoto’s met je gezin

De voorbereiding van een fotosessie met je hele familie kan je op z’n minst gezegd een uitdaging noemen. Wanneer je een datum hebt geprikt die voor iedereen past, dan is het grootste werk alvast achter de rug. Ik geef je 6 tips mee om je voor te bereiden en een relax familiemoment te beleven.

1. Locatie

Kies de juiste locatie: Met een grote groep is het belangrijk dat er voldoende ruimte is zodat iedereen comfortabel kan bewegen en er voldoende (dag) licht aanwezig is. Een buitenlocatie kan hiervoor ideaal zijn. Zoek het niet te ver: niets zo leuk als een plek waar je altijd gaat wandelen, een plek waar je een connectie mee hebt. Dit zet meteen de juiste sfeer.

2. Timing

Een buitenlocatie hoeft niet veel speciale elementen te hebben om fotogeniek te zijn. Een open grasveld of weggetje kan prachtige beelden opleveren met het juiste licht.
Over het licht gesproken: vermijd de momenten waarop de zon op z’n hardst schijnt. De ochtendzon, of net voor zonsondergang zijn ideale momenten om de voordelen van de zon in beeld te brengen, zonder de nadelen. Kies je toch voor een moment met felle zon, probeer dan de schaduw op te zoeken. Hard zonlicht kan voor storende schaduwen in het gelaat zorgen.

3. Outfit

De tijd dat iedereen met een wit t-shirt en jeans op de foto ging ligt gelukkig al even achter ons. Toch is het raadzaam om op voorhand even de kledij te bespreken. Kies een kleurenschema dat bij de locatie past, en zorg ervoor dat iedereen zich goed voelt in zijn outfit. Kledij met heel fijne prints of grote merknamen kunnen snel dateren. Die raad ik liever af. Strepen, polkadots of andere grote patronen werken prima op de foto.

 

4. Communicatie

Stem op voorhand met de familie en fotograaf af wat de verwachtingen zijn. Denk maar aan 1 grote groepsfoto en elk gezin apart op de foto. Of de kinderen samen in beeld, en dan de kleinkinderen,… Formaties genoeg, maar het zou jammer zijn als jouw ideale combinatie niet gefotografeerd werd. Door hier op voorhand over na te denken, en dit te communiceren, ga je voorbereid naar de portretsessie.

 

5. Mindset

Er zijn enkele dingen die we zelf in de hand hebben om het beste uit de shoot te halen. Allereerst, verander je mindset. Probeer te vergeten dat je een fotosessie aan het doen bent. Beschouw het als een mooi moment quality time met je familie waarin jij en je gezin/ familie van een fijn moment met elkaar genieten. De klik is soms moeilijk om te maken, maar dit zorgt voor ongedwongen beelden. Je zal zien op de portretten dat je daadwerkelijk genoot van de sessie.

 

6. Kinderen

Stop met kinderen om te kopen. Een lach voor een snoepje? Dan krijg je alleen maar gemaakte lachjes, en vervalt het spontane. Probeer de controle los te laten en geef een stukje controle aan de fotograaf. Die heeft ongetwijfeld nog wel wat in z’n hoed steken om de kinderen te motiveren. Laat de stress los, en de kinderen hun ding doen. Vertrouw erop dat dit zal resulteren in stressvrije, blije en spontane beelden. Heb je toch zin in snoepjes? Geniet er dan samen van, dan maakt de fotograaf hier superleuke beelden van.

 

Zo, dit waren ze.

Onthoud vooral: plan een datum, stem de kleding op elkaar af, en bovenal geniet.
Als jij jouw deel doet, dan doe ik mijn deel, en wordt de fotosessie echt een feest, jaar na jaar! Beloofd

 
Vorige
Vorige

11 mei 2023 profielfotodag @ Oboelo

Volgende
Volgende

Klantenverhaal: Oboelo